Prečo by každé dieťa malo modelovať?

Modelovanie je jeden z najvhodnejších spôsobov, ako s deťmi využiť voľný čas zábavne a prospešne. Prečo? Poďte, prejdime si spolu výhody tejto kreatívnej aktivity. 

 

girl-toddler-hands-playing-colorful-play-dough-wit-2022-01-26-18-01-08-utc

 

Jednou z výhod je, že neexistuje správny vek pre prácu s plastelínou. Modelovanie nie je kreslenie, nepotrebujete v ruke pevne držať ceruzku a ani vedieť rozoznať farby. S touto zábavnou aktivitou môžete vaše dieťatko zoznámiť kľudne aj v druhom roku života. Samozrejme, že nebudete spolu vytvárať figúrky akčných hrdinov. V prvom rade, treba dieťa s plastelínou zoznámiť. Nechajte ho, nech si modelovaciu hmotu postláča v ruke, nech si do plastelíny odtlačí prstíky, nech si skúsi hmotu trhať na rôzne kúsky. Môžete mu ukázať, ako sa dá ušúľať šúľok, urobiť gulička alebo placka. S plackou sa viete vyhrať a naučiť dieťa, že do modelovacej hmoty viete napichať rôzne predmety, začnite s gombíkmi alebo s hráškom. Objavovanie si určite užijete aj vy. 

 

Táto kreatívna činnosť má obrovský význam pre všestranný vývoj dieťaťa. Učí deti schopnosti dlhodobej fyzickej aktivite. Áno, aj stláčanie plastelíny v rukách je fyzická aktivita, pre deti môže byť zvlášť náročná a tým sa cvičí motorika a nervovosvalový aparát.  Učí ich trpezlivosti, schopnosti pozorovania a hlavne rozvíja fantáziu. 

 

V období piateho až šiesteho roka života, sú zručnosti už natoľko vyvinuté, že môžete siahnuť aj po vyrezávacích pomôckach a celému modelovaniu dodať nový rozmer. Z nejasných tvarov môžete prejsť ku konkrétnym postavám, môžete modelovať rôzne zvieratká či jedlá. Skúste začať s obľúbenými postavičkami vášho dieťatka, o to viac ho celá činnosť bude baviť. Ide naozaj o nenáročnú aktivitu, pri ktorej sa spolu zabavíte a možno vyrobíte aj nejaké mini darčeky pre spolužiakov, alebo milú ozdobu do kvetináča. 


Nezabúdajte, že kreativitu podporuje aj prostredie a preto je potrebné dieťatku vytvoriť priestor. Kľudne to môže byť stôl v kuchyni, len si to bude vyžadovať menšiu reorganizáciu. Namiesto misky s ovocím bude na stole plastelína, podložka na modelovanie a možno aj nejaké pomôcky na vyrezávanie. Dnes už existujú plastelíny, ktoré svietia v tme, sú trblietavé alebo dokonca hypoalergénne a všetky nájdete na našom e-shope www.kancelarskyraj.sk . Jediné, čo vám nevieme garantovať je, že sa do plastelíny z našej ponuky nezamilujete. Modelovacia hmota je totiž aj pre dospelých, a po jej stvrdnutí na vzduchu si ju môžete ďalej dekorovať a vytvoriť aj niečo náročnejšie. Aj dospeláci sa predsa radi hrajú